Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Geldzaken

Briefgeld in Myanmar

De munteenheid van Myanmar is de ‘Kyat‘ (wordt uitgesproken als ‘chat’), die bestaat uit 100 pyas. Bankbiljetten zijn er in de coupures 1000, 500, 200, 100, 50, 20, 10 en 5 Kyat. Reis je naar Myanmar, dan doe je er echter verstandig aan om voldoende Amerikaanse dollars mee te nemen, met voldoende kleinere coupures, aangezien geld opnemen in Myanmar vrijwel niet mogelijk is. Je zult dus je Amerikaanse dollars om moeten wisselen in Myanmar tegen Kyat. Dit kun je het beste doen bij offciële banken, en niet op het vliegveld, waar je een slechte wisselkoers krijgt. Ook zal je op straat aangeboden worden om geld te wisselen, maar hierbij worden vaak trucks met wisselgeld uitgehaald, dus let goed op dat je de afgesproken hoeveelheid geld terugkrijgt als je hiervoor kiest.


Zorg ervoor dat de Amerikaanse dollars die je meeneemt in een goede staat zijn, zonder vlekken, scheuren of kreukels, anders worden deze dikwijls niet aanvaard. Creditcards worden alleen door bepaalde hotels en luchtvaartmaatschappijen geaccepteerd. Houd er verder rekening mee dat banken in het weekend en tijdens feestdagen gesloten zijn.

Fooien

Het geven van fooien is niet erg gebruikelijk in Myanmar en wordt dan ook niet verwacht. Door het toenemende toerisme komt hier echter langzaam verandering in. Een kleine vergoeding van 100 Kyat bij kloosters en andere religieuze plaatsen worden echter altijd gewaardeerd.