Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Geografie van Myanmar

Myanmar is gelegen in het westen van de Zuid-Oost-Azië regio. Het grenst in het noordwesten aan Bangladesh en India, in het noorden en noordoosten aan de Tibet en Yunnan regio’s van China en in het oosten en zuidoosten wordt het begrensd door Laos en Thailand.Het land heeft een oppervlakte van 678.500 km² en is daarmee het grootste land op het vaste land van Zuid-Oost-Azië, en het 40e grootste land van de wereld. Het ligt tussen de breedtegraden 9 ° en 29 ° N, en breedtegraad 92 ° en 102 ° E. Sinds februari 2011 bestaat Myanmar uit 14 staten en regio’s en 67 districten. Myanmar heeft een aaneengesloten kustlijn van 1,930 kilometer langs de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee in het zuidwesten en het zuiden, die een kwart van zijn totale omtrek vormt.

Hoog- en Laag Myanmar

Myanmar is onderverdeeld in twee classificaties, Hoog- en Laag Myanmar. Lager Myanmar bestaat uit kustgebieden met dichte tropische bossen, waarin waardevolle bomen groeien als teakbomen en oliehoudende bomen. Hoger Myanmar beslaat het inwendige deel van het land.


De Irrawaddy rivier vormt een belangrijk topografisch kenmerk van Myanmar. Deze rivier is de langste rivier van Myanmar, met een lengte van bijna 2,170 kilometer en mondt uit in de Golf van Martaban. De vruchtbare deltaïsche vlakten in het centrale deel van het land zijn zeer vruchtbaar, en worden beschouwd als het belangrijkste deel van het land, met een oppervlakte van ongeveer 7.000 km².


Het Hkakabo Razi gebergte, gelegen in de Kachin Staat, is met een hoogte van 5.881 meter het hoogste punt van Myanmar en tevens Zuid-Oost-Azië. Het Arakan Yoma gebergte op de grens met India heeft pieken die variëren tussen de 915 en 1.525 meter.


Bijna de helft van Myanmar is bedekt met bossen die bestaan uit teak, rubber, kina, acacia, bamboe, ijzerhout, mangrove, kokosnoot, betelnoten of palmbomen. In de noordelijke hooglanden groeien veel eiken, dennen, en verschillende rododendrons bomen. In de kustregio groeien vele tropische vruchten als bananen, mango’s, guaves en citrus.