Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Feestdagen & festivals in Myanmar

Naga Nieuwjaars Festival

Volgens een gezegde valt er iedere maand wel iets te vieren in Myanmar. Zo vinden er verspreid over het land het hele jaar door bijzondere festivals plaats, die je als bezoeker goede gelegenheid bieden om de levendige cultuur van Myanmar beter te leren kennen.


De officiële kalender van Myanmar volgt de maankalender, waardoor de exacte data van feestdagen per jaar kunnen verschillen. Reis je tijdens één van de nationale feestdagen door Myanmar, houd er dan rekening mee dat overheidsgebouwen, scholen en bedrijven gesloten zullen zijn. Toeristische attracties, winkels en winkelcentra zijn meestal wel gewoon open. Houd er tevens rekening mee dat accommodaties rond de feestdagen sneller volgeboekt zullen worden.

Januari

Ananda Pagoda Festival, Bagan

Het Ananda Pagoda Festival vindt plaats bij de Ananda tempel in Bagan, één van de mooiste en best bewaarde tempels in Bagan. Dorpelingen en pelgrims komen naar de tempel om offers te brengen aan de monikken. Het festival begint zeven dagen voor de volle maan dag van de maanmaand van Pyatho.

Naga Nieuwjaars Festival, Sagaing (14-16 januari)

Tijdens het jaarlijkse Naga Festival komen verschillende Naga tribes samen om ervaringen uit te wisselen en plannen voor het nieuwe jaar te maken, gepaard met traditionele dansen, drum muziek en grote vreugdevuren.

Kachin Manaw Festival, Kachin State

Het Kachin Manaw festival is één van de meest populaire festivals in Myanmar. Tijdens het festival dansen mensen in traditionele kleiding rondom hoge gedecoreerde palen met Kachin motieven.

Februari

Mawtinsoun Pagoda Festival, Ayeyarwady regio

Dit festival vind plaats bij twee pagoda’s die uitkijken over de oceaan, in het Zuid-Westen van Myanmar. Je kunt hier komen met een boot vanaf Pathein.

Indawgyi Pagoda Festival, Kachin State

Het Indawgyi Pagoda Festival vindt plaats bij de Shwe Myitsu Pagoda, die is gelegen op het Indawqyi Lake. De tempel is verbonden met de kust door middel van twee steigers, één voor mensen en één voor geesten.

Maart

Kekku Pagoda Festival, Shan State

Drie of vier dagen voor de volle maan dag van Tabaung wordt in de Shan State het Kekku Pagoda Festival gevierd. Etnische Pa-O mensen komen bij elkaar om hulde te brengen aan de schitterende tempels van Kekku.

Pindaya Cave Festival

Duizenden pelgrims, vele uit etnische dorpen uit de regio, komen naar het Boeddha complex in een grot bij Pindaya om hulde te brengen aan de pagoda en de beelden in de grot.

April

Thingyan Water Festival

Thingyan Water Festival (13-17 april)

Thingyan is het grootste festival van het jaar, dat door heel Myanmar gevierd wordt. Het begint vier dagen voor het Nieuwjaar, dat meestal valt op 17 april. Overal gaan mensen de straat op om water over elkaar te gooien met emmers of waterpistolen.

Mei

Volle Maan van Kason

Toegewijden vieren de geboorte, dood en verlichting van Boeddha door water te gieten over de heilige Bodhi bomen.

Juni

Pariyatti Sasana Examens

De religieuze (Boeddhistische) examens worden meestal gehouden in de maand Na Yone (juni).

Juli

Volle Maan van Waso (juni/juli)

De volle maan herdenkt de dag waarop Boeddha zijn eerste preken verkondigde op het draaiende Wiel van de Wet en kondigt tevens het begin van de Boeddhistische Lent periode aan.

Augustus

Taungbyone Nat Festival, Mandalay

Dit festival in de buurt van Manday is het grootste, luidste en meest ontstuimige spirituele festival van het jaar in Myanmar. Het begint op de achtste wassende Maan dag van Waguang en duurt een week. Mediums en liefhebbers uit het hele land komen hier naartoe om deel te nemen.

September

Phaung Daw Oo Pagoda Festival

Phaung Daw Oo Pagoda Festival, Inle Lake (september/oktober)

Tijdens het Phaung Daw Oo Pagoda Festival worden heilige Boeddha beelden op gedecoreerde praalboten drie weken lang langs 20 dorpen bij het Inle meer rondgevaren. Ook zijn er traditionele roeiwedstrijden.

Oktober

Volle Maan van Thadingyut (volle maan)

Dit driedaagse festival wordt ook wel het festival van het licht genoemd en wordt door het hele land gevierd. Het kenmerkt het einde van van Boeddhistische vastentijd. Pagoda’s, huizen en gebouwen worden met kaarsen en lichten versierd.

Dancing Elephant Festival, Kyaukse

In Kyaukse wordt ieder jaar het Dancing Elephant Festival gehouden. Hierbij strijden teams van twee dansers verkleed in olifanten kostuums gemaakt van bamboo en papier onder begeleiding van drummuziek om de hoogste jury beoordeling. Het tweedaagse festival begint een dag voor de volle maan dag van Thadingyut.

Kyaikhtiyo Pagoda Festival, Mon State

Het Kyaikhtiyo Pagoda Festival is een bijzonder feest van het licht dat wordt gevierd op de volle maan dag van Thadingyut. De lokale bevolking offert 9000 kaarsen en 9000 bloemen aan de Boeddha en de volgende ochtend wordt er rijst, snoep en andere snacks geofferd. Bezoekers uit hele land komen naar de beroemde Golden Rock op de Kyaikhtiyo berg tijdens dit festival.

November

Luchtballonnen Festival

Luchtballonnen Festival, Shan State

Tijdens dit kleurrijke festival worden handgemaakte luchtballonnen in de meest bijzondere vormen de lucht in gelaten tijdens de tiende volle maan dag. De luchtballonnen worden beoordeeld op hun grootte, stijl, ontwerp en hun vermogen om in de lucht te blijven. Het festival duurt zes dagen en in de nacht van de volle maan wordt er een parade gehouden waarbij bewoners lantaarns dragen.

Kleed-weef wedstrijden (eind november)

Door het hele land worden er kleed-weef wedstrijden gehouden waarbij vrouwen in teams speciale saffraankleurige kleden weven. Op de avond voor de volle maan dag van Tazaungmone worden de kleden gemaakt en deze worden de volgende ochtend bij de Boeddha beelden in tempels aangeboden.

December

Mt. Popa Nat Festival, Bagan

Dit festival trekt duizenden feestvierders aan om het belangrijkste geestaanbidderscentrum van het land te bezoeken.

Kayin Nieuwjaars Festival, Kayin State

Kayin Nieuwjaarsdag is een Nationale Feestdag in Myanmar. Tijdens dit festival draagt jong en oud kleurrijke traditionele Kayin klederdracht. Ook bezoekt men vaak familie op deze dag en worden er in Hpa An danswedstrijden georganiseerd.