Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Nieuwe grensovergangen tussen Myanmar en Thailand

Nieuwe grensovergangen tussen Myanmar en Thailand

Reizigers die overland van Thailand naar Myanmar willen reizen hebben sinds kort een aantal nieuwe mogelijkheden. Reizigers kunnen nu Myanmar binnentreden bij Tachileik, Myawaddy en Kawthaung vanaf respectievelijk Mae Sai, Mae Sot en Ranong in Thailand.


Het was al even mogelijk om bij Tachileik en Kawthaung de grens over te gaan voor een tijdelijk bezoek in de regio en bij Myawaddy konden mensen uit Thailand al de grens oversteken, maar vanaf nu zijn deze plaatsen open voor reguliere grensovergangen. Dit houdt in dat je Myanmar in kunt reizen vanaf Tachileik, Myawaddy en Kawthaung en het land kunt verlaten bij iedere luchthaven of grensovergang die je wilt.


Een vierde grensovergang over land is op 28 augustus opengegaan tussen de Kanchanaburi provincie en Htee Khee. Hier geldt echter nog wel een tijdelijke toegang van een week en ben je verplicht Myanmar te verlaten via dezelfde grensovergang.


Welke grensovergang is voor jou een optie? We zetten ze hier op een rij.

Tachileik – Mae Sai

Tachileik tempel

Deze grensovergang tussen Tachileik in de Shan State en Mae Sai bij Chiang Rai in het noorden van Thailand was al een populaire bestemming voor een ‘visa-run’, voor mensen die hun visum voor Thailand willen verlengen. Tachileik zelf heeft niet erg veel meer te bieden dan een grote markt bij de grens, maar heeft wel vluchten naar Mandalay en Heho. Vanaf Tachileik is het een drie uur durende rit over een redelijk aangelegde weg naar Kengtung, met onderweg geweldige trekkings opties en talloze omliggende bergdorpen. In Kengtung is er ook een vliegveld en zijn verschillende hotels aanwezig.


Air Bagan vliegt normaal gesproken drie keer per week naar Heho vanaf Tachileik en Kengtung en Yangon Airways vliegt vanaf beide bestemmingen drie keer per week naar Heho en Mandalay. Wil je verder Myanmar in reizen dan is het vliegtuig je enige optie, aangezien de slechte weg naar Taungyii momenteel niet open is voor buitenlandse bezoekers vanwege de veiligheid.

Myawaddy – Mae Sot

Grensovergang Myawaddy - Mae Sot

De grensovergang tussen Myawaddy en Mae Sot is voor reizgers niet erg handig vanwege de beperkte mogelijkheden over de grens. Hoewel er enkele spectaculaire berglandschappen in het oostelijke deel van de Karen State liggen, is het grootste deel van dit gebied buiten de grote steden nog steeds ‘off limits’. In Myawaddy is een grote markt bij de grens, maar heeft verder niet veel meer te bieden dan een slechte weg naar Hpa-An of Moulmein (Mawlamyine) aan de kust. In Moulmein is het dichtsbijzijnde vliegveld bij de grens, maar de weg hier naartoe is niet in goede vorm en busreizen hier naartoe zijn afhankelijk van het weer.

Kawthaung – Ranong

Aankomst bij Kawthaung

De meest zuidelijke grensovergang in Myanmar is tussen Kawthaung (voorheen Victoria Point) en Ranong. Deze grensovergang was al een tijdje open voor beperkte toegang en een populaire plek voor bezoekers om hun Thaise visum te vernieuwen, geld te spenderen in het casino bij de grens of naar enkele spectaculaire stranden ten noorden van Kawthaung te gaan. Verdere doorreis mogelijkheden zijn hier echter beperkt, aangezien de regering het verbied om naar het noorden te reizen via de weg naar Mergui of Dawei. Veel van de talloze ongerepte eilanden in de buurt zijn moeilijk bereikbaar per boot en bieden geen accommodatie. De beste optie voor een bezoek aan deze eilanden is een boottocht vanaf Phuket of Khao Lak. Het goede nieuws is dat Kawthaung beschikt over een luchthaven! Vanaf hier zou het mogelijk moeten zijn om naar Rangoon, Moulmein, Dawei of misschien Mergui te vliegen.


De nieuwe grensovergangen zijn zeker weer een stap in de goede richting, ook al is het nog niet eenvoudig om verder te reizen in Myanmar. Houd er ook rekening mee dat deze grensovergangen allemaal in zeer afgelegen gebieden liggen en binnenlandse luchtvaartmaatschappijen hun schema’s aanpassen vanuit commerciĆ«le overwegingen. De regering beschikt niet over genoeg geld om de lange wegverbindingen zelf te financieren, dus zal de situatie niet snel veranderen. Indien de onderhandelingen met de Shan en Karen organisaties vruchtbaar blijven en er voldoende vraag naar is, zullen de reismogelijkheden verbeteren en meer gebieden open gaan voor reizigers.

Tags:

1 reactie op ‘Nieuwe grensovergangen tussen Myanmar en Thailand’

  1. emiel van laer schreef:

    graag informatie grense overgang met eigen auto

Reageren