Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Eten & drinken in Myanmar

Mohinga

Het eten in Myanmar heeft zijn eigen bijzondere identiteit, die erg geliefd is bij de lokale bevolking. Gezien de geografische grenzen met India, China en Thailand wordt de keuken van Myanmar beïnvloed door de gerechten uit deze landen, maar is het niet ziet zo heet als de Thaise keuken, noch zo pittig als de Indiase.

Eten

De meeste gerechten in Myanmar maken gebruik van rijst, aangevuld met een verscheidenheid aan bijgerechten: curry met vlees of vis, groenten, salades, soep, specerijen, enzovoort. De meest gebruikte smaakstof is een smaakmaker genoemd Ngapi, een gedroogde en gefermenteerde garnalenpasta. Soepen kunnen helder, verfrissend of romig zijn en worden vaak genuttigd bij een maaltijd om het gehemelte te spoelen. Salades zijn populaire bijgerechten, zoals ingelegde theebladeren of gember salades. Deze worden tevens vaak gegeten als tussendoortje.


Mohinga, een dikke vis bouillon met dunne rijstnoedels, is waarschijnlijk het bekendste nationale gerecht van Myanmar. Een andere populaire maaltijd is Ohno Kaukswe, een kippensoep met noedels op basis van kokosmelk, geserveerd met gewoon gekookte rijst of macaroni. Monti is een populair rondom Mandalay en lijkt op een soort spaghetti. Kyar Zan Chet is een kippenbouillon met vermicell en stukjes kip, gedroogde champignons en koriander.


Naast lokale gerechten, worden in het merendeel van de grote steden ook diverse internationale gerechten geserveerdm zoals Chinese, Europese, Thaise of Indiase gerechten.

Drank

Groene thee

De Nationale drank van Myanmar is thee. Birmese thee of Chinese groene thee worden het meest gedronken en worden vaak bij maaltijden aangeboden. Verder heb je een sterke zwarte thee met gezoete gecondenseerde melk.


Lokale frisdranken zijn meestal zoet, zoals bijvoorbeeld suikerriet sap. Pepsi, Sprite of Fanta wordt ook op veel plaatsen verkocht. Lokale biermerken zijn Tiger en Myanmar, merken uit het buitenland zijn vaak een stuk duurder en lang niet overal verkrijgbaar. Andere lokale alcoholische dranken zijn Mandalay Rum, Dry Gin, ‘Jungle drank’ en ‘Witte drank’. De meeste mensen in Myanmar drinken echter geen alcohol vanwege hun Boeddhistische overtuigingen. In plaats daarvan is het populair om ‘s avonds thee te gaan drinken en zie je op veel plaatsen de jeugd aan kleine tafels thee drinken.


Gezien het tropische klimaat in Myanmar, is het verstandig om veel water te drinken overdag. Houd er wel rekening mee dat het kraanwater niet geschikt is om te drinken. Vrijwel overal worden echter flessen met drinkwater verkocht, let er hierbij op dat de fles zijn originele sluiting nog bevat. Als je ijsklontjes bestelt, vraag dan na of er gezuiverd water gebruikt wordt en geen leidingwater.