Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Sport

De belangrijkste en meest populaire sport in Myanmar is voetbal. Andere sporten die veel in Myanmar beoefend worden zijn o.a. Chinlone, Birmees kickboksen en cricket. Ook zijn er mogelijkheden om tijdens je reis naar Myanmar te gaan duiken, snorkelen, fietsen of een trektocht te maken.

Chinlone

Chinlone is een traditionele sport die gespeeld wordt met een rotan of suikerriet bal, met een diameter van zo’n 10 cm. Het doel van het spel is om de bal in de lucht te houden, waarbij alleen de voeten, knieĆ«n, ellebogen, schouders, of hoofden gebruikt mogen worden. Het spel kan alleen of met een groep gespeeld worden en wordt zowel door vrouwen als mannen beoefend in Myanmar, met Chinlone verenigingen gevestigd door heel Myanmar.


Birmees kickboksen

Birmees kickboksen is een ongewapende vechtsport uit Myanmar die ‘Lethwei‘ genoemd wordt. Het is vergelijkbaar met het Muay Thai boksen uit Thailand en is gebaseerd op een combinatie van boksen uit India en China.


In de tijd van het Koninkrijk werden er wedstrijden gehouden ter entertainment en genoot het populariteit in alle lagen van de samenleving. Iedere man was vrij om deel te nemen aan de sport, waarvan de wedstrijden plaatsvonden in zandbakken. Er werd gevochten zonder bescherming, enkel de handen werpen ingepakt met hennep of gaas. Er waren geen echte regels, de strijd ging door totdat één van de deelnemers uitgeschakeld werd of opgaf.


Tegenwoordig wordt de sport op zowel de traditionele manier als op een meer moderne versie uitgevoerd, genaamd ‘Myanma Traditional Boxing’. Deze laatste versie van de sport wordt sinds 1996 beoefend en is op basis van het puntenstellingsysteem zoals dat van het Muay Thai boksen. In de traditionele gevechten was de winnaar degene die tot vier keer toe de tegenstander tot bloeden kreeg.

Thaing

Een andere vechtsport in Myanmar is Thaing, en is vergelijkbaar met het Chinese Kung Fu. De sport wordt onderverdeeld in Bando (ongewapend vechten) en Banshay (gewapende strijd). Bando is een zelfverdedigingssport die haar technieken baseerd op de bewegingen van dieren.


Banshay is een vechtsport met wapens, waaronder zwaarden, stokken en speren. Het heeft invloeden uit zowel de Chinese als Indiase vechtkunsten.