Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Fietsen rondom het Inle Lake (Tip!)

Fietsen rondom het Inle Lake (Tip!)

Wie een reis naar Myanmar maakt, zal ongetwijfeld een bezoek willen brengen aan het Inle Lake. Dit schitterende meer ligt zo’n 400 kilometer ten noorden van de hoofdstad Yangon en staat o.a. bekend om zijn drijvende tuinen, dorpen op palen en beenroeiers. De belangrijkste uitvalsbasis voor het Inle Lake is het plaatsje Nyaung Shwe dat een paar kilometer ten noorden van het meer ligt. Behalve diverse hotels, guesthouses, restaurants en travel agencies heeft dit dorpje zelf niet zo gek veel te bieden, maar de omgeving er omheen juist des te meer! Omdat ik na een reis van Mandalay naar Nyaung Shwe pas de volgende ochtend het meer op zou gaan, besloot ik op mijn ‘vrije’ middag een fietstocht te gaan maken rondom het Inle Lake.


Het Inle Lake is ruim 20 km lang en op zijn breedst ruim 5 km, dus is het iets te groot om er in één middag omheen te fietsen. De eigenaar van het May Guest House waarin ik verbleef was echter zeer vriendelijk en behulpzaam en gaf mij een handige kaart met fietsroutes in de omgeving. Hij vertelde mij over de mogelijkheid om het meer over te steken met de fiets in de boot. Hieronder heb ik geprobeerd zijn kaart te vertalen naar Google Maps:

Fietstocht om het Inle Lake

Plantages even buiten Nyaung Shwe

Bij Mr A Tun Travel Agency (Yone, Gyi Road, nanmyasein1985@gmail.com, 0943197443) huurde ik een eenvoudige maar degelijke fiets en met de kaart op zak ging ik op pad. Het eerste deel van de fietstocht is richting het dorpje Khaung Daing en neemt zo’n anderhalf uur in beslag. Hiervoor verlaat je Nyaung Shwe aan de westkant en fiets je langs diverse boerderijen en huizen op palen, totdat je een T-splitsing bereikt. Hier sla je linksaf om naar Khaung Daing te fietsen. Op de weg hier naartoe kom je diverse hotels en natuurlijke hot springs tegen. Deze hot springs zijn aangelegd in een zwembad en verschillende privé baden en vormen ook een eindpunt voor een hike van Kalaw naar het Inle Lake. Omdat ik nog een tocht te gaan had, heb ik deze links laten liggen.

Een boer beweeft zicht voort met de unieke beenroei techniek Buffels lopen op het drassige gras Uitzicht op het Inle Lake vanaf de heuvel bij Khaung Daing

Khaung Daing is een rustig Intha dorp en staat bekend om zijn tofu, gemaakt van gele erwten. Een kleine heuvel bij het Khaung Daing Hupin Hotel biedt hier een fraai uitzicht over het Inle Lake.

Het meer oversteken

Met de fiets in de boot kun je het meer oversteken

Zoals gezegd is het dus mogelijk om het meer over te steken met je fiets in de boot. Hiervoor kun je bij Khaung Daing een boot huren, om over te steken naar het dorpje Maing Thauk. Tijdens mijn reis door Myanmar in januari 2012, betaalde ik hiervoor zo’n 7.000 Kyat (rond de €5). Beneden bij het Hupin hotel is een kleine haven waar diverse ‘kano’s’ (soort long-tail boten) klaarliggen om je naar de overkant te brengen.

Maing Thauk

Stap bij Maing Thauk uit en loop terug over de steiger

Na een verfrissende boottocht over het meer bereik je het dorpje Maing Thauk. Dit dorpje is gedeeltelijk gebouwd op het water en op het land. Je komt hier binnenvaren langs een 400 meter lange houten steiger en ziet aan beide kanten de drijvende tuinen. Nadat je je fiets weer uit de boot hebt gehaald zou je weer verder kunnen gaan fietsen, maar beter parkeer je je fiets hier om terug te lopen over de prachtige steiger om het dorp en de drijvende tuinen te bewonderen.

De drijvende tuinen bij Maing Thauk De drijvende tuinen bij Maing Thauk De 400 meter lange steiger bij Maing Thauk

Verder vind je in Maing Thauk een weeshuis, een school, een moskee en is er het Forest Monastery. Dit klooster ligt op een kleine heuvel bij het dorp en biedt een mooi uitzicht over de omgeving.


Vanaf Maing Thauk is het nog zo’n anderhalf uur fietsen terug naar Nyaung Shwe. Op de weg terug fiets je langs vele suikerrietvelden en kun je onderweg nog een stop maken bij een wijngaard en wijnmakerij.

Zonsondergang over het suikerriet bij het Inle Lake

Je zou de route ook andersom kunnen maken, door eerst naar Maing Thauk te fietsen, maar ik adviseer je deze route te nemen omdat je vanaf de oostkant de zon onder kunt zien gaan. Verder kan het aan het einde van de dag behoorlijk afkoelen rondom het meer, dus is het handig om een trui bij je te hebben!


Een andere korte fietstocht die je vanauit Nyaung Shwe kunt maken is naar het houten Shwe Yan Pyay (Shwe Yaunghwe Kyaung) klooster. Deze ligt zo’n 2,5 kilometer ten noorden van Nyaung Shwe en is bekend vanwege zijn ovalen ramen.

Reizen naar Nyaung Shwe

De eenvoudigste manier om Nyaung Shwe te bereiken is door een binnenlandse vlucht te nemen naar Heho. Vlieg hiervoor bijvoorbeeld met Asian Wings of Air Mandalay vanaf Yangon, Bagan of Mandalay. Ticketprijzen hiervoor liggen rond de $50 tot $100. Vanaf Heho kun je een taxi nemen naar Nyaung Shwe. Als je de bus wilt nemen, moet je de bus richting Taunggyi nemen en uitstappen bij Shwenyaung, op het kruispunt naar Nyaung Shwe. Vanaf hier kun je een pick-up nemen naar Nyaung Shwe.


De kortste en snelste route om te vliegen naar Myanmar is door te vliegen naar Bangkok en vanaf hier een vlucht te nemen naar Yangon. Directe vluchten naar Bangkok met Eva Air of China Airlines boek je al vanaf €650 bij websites als Cheaptickets.nl of Worldticketcenter. AirAsia vliegt viermaal per dag van Bangkok naar Yangon.

Georganiseerde reizen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een georganiseerde reis naar Myanmar te boeken. Onder andere 333TRAVEL, Fox Vakanties en Kuoni bieden rondreizen aan die het Inle Lake aandoen. Bij Myanmar online kun je je eigen reis samenstellen, en kun je bijvoorbeeld de Inle Lake bouwsteen boeken.

2 reacties op ‘Fietsen rondom het Inle Lake (Tip!)’

  1. Roelof schreef:

    Ahh, Alfons, het is een leuke blog en kaart, maar hier is een meer gedetailleerde kaart: http://bytelife.altervista.org/inlelake.htm

  2. Alfons schreef:

    Hey Roelof, bedankt voor je reactie..dat is inderdaad een betere kaart! Nice!

Reageren