Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Beachsafari aan de kust van Myanmar

Beachsafari aan de kust van Myanmar

Myanmar staat vooral bekend om haar oude koningssteden, tempelvlaktes en drijvende tuinen op het Inle Lake. Veel minder bekend zijn de brede stranden met wit poederzand. In Ngapali waan je je op het Thaise strand van 20 jaar geleden. Omdat veel reizigers Ngapali tijdens hun reis overslaan is het er nog rustig. Je hoeft het strand dan ook met weinig andere te delen.


In tegenstelling tot de toeristische stranden van bijvoorbeeld Thailand stap je op het strand van Myanmar in het alledaagse leven. Wil je nog verder het alledaagse (vissers)leven induiken dan kan dat op ongeveer 1 uur varen van Ngapali Beach, in St Andrews Bay. Daar is een beachsafari opgezet waarvan de opbrengst naar de ontwikkeling van het dorp gaat.

Kamperen op het strand

St Andrews Bay

Vanaf het strand van Ngapali Beach stap je op een longtailboot die je naar St Andrews Bay brengt. Met ronkende motor nader je de baai en zie je de baai steeds beter: een helder blauwe zee, wit strand en hoge, groene palmbomen die de baai omringen. Onder de palmen zijn houten hutjes met een dak van palmenbladeren gebouwd en op het strand zijn grote blauwe netten uitgespreid waarop kleine visjes liggen te drogen. Je stapt uit de boot en waad het laatste stukje met opgerolde broekspijpen door het water. Je wordt met een brede glimlach en verse kokosnoot opgewacht door je gastheer en gastvrouw.


Die nacht slaap je in een tentje in de ‘voortuin’ van Mr Aung Than en zijn vrouw. Je hebt de rest van de dag alle vrijheid om zelf de baai te verkennen. Loop langs de waterlijn en zie hoe vrouwen en kinderen bezig zijn met het vangen van kleine visjes, loop iets verder landinwaarts waar boeren op het land aan het werk zijn en bekijk de drukte aan het einde van de middag als de kleine vissersbootjes uitvaren voor een nacht op zee. Na het eten van verse vis en een kop thee is het tijd om je tentje in te kruipen. Doezel weg met een helder blauwe sterrenhemel boven je en het ruizen van de zee op de achtergrond.

Slaap in een tentje op het strand

De volgende morgen word je vroeg gewekt door de motoren van de vissersboten. Je kunt ze vanuit je tent aan zien komen. Emmers vol vis worden door het water van de boot afgedragen en (een deel daarvan) naar het lokale marktje gebracht. Je bezoekt die ochtend het marktje, eet een zoet Birmees ontbijt van kokostaartjes en gefrituurde kokosbolletjes en gaat met een ossenkar over het strand naar een lokaal schooltje. De kinderen zijn enthousiast en willen de gekste dingen van je weten; hoe goed en breed onze wegen zijn, wat de afstand is tussen Nederland en Myanmar en hoeveel een ticket kost. Aan het einde van je bezoek overhandig je het schoolhoofd een kleine donatie (inclusief in de bouwsteen) welke gebruikt wordt voor de verbetering van het schooltje.

Leerlingen in het lokale schooltje

Na de lunch is het tijd om het vissersleven achter je te laten. Je vaart in ongeveer 1 uur terug naar Ngapali Beach waar je nog een aantal nachten kunt verblijven en niets anders hoeft te doen dan luieren. Wil je er toch op uit? Bij de meeste hotels is het mogelijk om fietsen te lenen.

Reizen door Myanmar

St Andrews Bay tijdens zonsondergang

Een traditioneel ontbijt in Yangon, een trekking langs rijstvelden en bergdorpjes, fietsen tussen oude tempels in Bagan en geurende lokale markten. Bouw je eigen reis met de bouwstenen van Myanmar online, onderdeel van Riksja Travel. Reisspecialist Rommy is zelf in Myanmar geweest en helpt je graag met het samenstellen van jouw ideale reis.

3 reacties op ‘Beachsafari aan de kust van Myanmar’

 1. Freek schreef:

  Hallo,

  Kan iemand mij vertellen waar ik de overnachtingen in de tent kan boeken?

  Mvg Freek

 2. Alfons schreef:

  Beste Freek,

  Je zou hiervoor contact op kunnen nemen met Myanmar online, zij bieden een bouwsteen aan met verblijf op het strand van Ngapali Beach.

 3. arvids schreef:

  Hallo, kan je ook betaalbaar naar de merquize-archipel gaan? Met de tent kamperen? Moet je vergunning aanvragen voor deze eilandengroep? Welke eilanden zijn daar vrij toegankelijk?

Reageren