Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Cultuur

De cultuur van Myanmar is sterk beïnvloed door het Boeddhisme en de Mon bevolking. Ook kent het invloeden uit haar buurlanden India, Thailand en China. In een recenter verleden heeft de Britse koloniale overheersing gezorgd voor westerse invloeden in de cultuur van Myanmar, zoals bijvoorbeeld in de taal en het onderwijs.

Bevolking

Long Neck vrouw in Myanmar

Myanmar is één van de minst ontwikkelde landen van de regio en een groot aantal mensen leeft nog steeds vrijwel op dezelfde manier als hun voorouders. De bevolking van het land is verdeeld in bijna honderd etnische groepen, elk met specifieke culturele tradities. Veel van deze tradities zijn meer dan honderden jaren oud. Je kunt ze terugzien in bijvoorbeeld het handwerk dat ze produceren, in hun dansen en muziek en in de manier waarop ze leven.


Ook hebben sommige stammen bijzondere gewoontes, zoals bijvoorbeeld de ‘Long Neck’ vrouwen, die als teken van schoonheid metalen ringen dragen om hun nek. Sommigen van hen dragen zo veel ringen, dat hun nek onnatuurlijk lang wordt uitgerekt.


De rol van het Boeddhisme is terug te vinden in het dagelijks leven van de bevolking. Zo zijn sommige van de meest uitbundige festivals religieuze Boeddhistische dagen en enkele van de mooiste gebouwen Boeddhistische pagodes. In het leven van het gewone volk is het Boeddhisme tot op de dag van vandaag één van de meeste belangrijke sturende krachten.

Meer over de cultuur van Myanmar: