Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Natuur

Vissers op het Inle Lake

De natuur van Myanmar biedt een verscheidenheid aan natuurlijke hulpbronnen en kent vele schoonheden zoals schitterende watervallen, sierlijke meren, betoverende grotten en prachtige stranden. Daarnaast zijn er in Myanmar in totaal 40 Nationale Parken, waaronder vogelreservaten, beschermde gebieden en reservaten voor beschermde dieren.


Een groot deel van Myanmar, met name de centrale regio’s, bestaat uit vruchtbare en dicht beboste riviervlakten die gevoed worden door de Ayeyarwady, Salween en Mekong rivieren. De belangrijkste rivier van het land is de Ayeyarwady (Irrawaddy) de vruchtbare uiterwaarden van de rivier, die voor een groot deel de landbouw van Myanmar ondersteunen.


Bijna de helft van Myanmar wordt nog steeds bedekt met bos, maar wordt bedreigt door de ontbossing voor met name hout. Tevens zorgt industriƫle vervuiling voor verontreiniging in de grond, het water en in de lucht, wat leidt tot meer milieuproblemen.


De meeste bebossing in Myanmar is tropisch, met onder meer teakhout en hardhout. Ook leven er veel wilde dierensoorten in de bossen, waaronder olifanten, apen, tijgers, beren en luipaarden. De kustwateren zijn rijk aan zeeleven, en de Irrawaddy rivier staat bekend om zijn zoetwater dolfijnen.

Meer over de natuur in Myanmar: