Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Praktische informatie

Jonge monniken in Mandalay

Na tientallen jaren een militaire paria staat te zijn geweest, staat Myanmar op de drempel van revalidatie. Het land biedt bezoekers een rijk cultureel erfgoed, met zijn gouden pagodas, wonderbaarlijke archeologische plekken en fascinerende etnische diversiteit. Hier vind je praktische informatie voor jou reis naar Myanmar.

Beste reistijd

De beste periode voor een reis naar Myanmar is tijdens de relatief koele en droge periode tussen december en februari. Dit geldt als het hoogseizoen, met temperaturen tussen de 20 en 30 graden en blauwe luchten. Rondom het Inle Lake kan het ‘s nachts wel flink afkoelen en heb je warmere kleding nodig.

Vanaf maart begint de luchtvochtigheid toe te nemen en kunnen de temperaturen stijgen tot wel 40 graden. Het regenseizoen begint half mei en duurt tot eind oktober. Gedurende deze periode kunnen wegen en spoorlijnen overstromen, wat het reizen door Myanmar moeilijk kan maken.


Het hele jaar door vinden er festivals plaats in Myanmar en de kans is dus groot dat je een feest meemaakt tijdens je reis. De grootste evenementen zijn Yangon Shwedagon Pwe in februari en rauwe Thingyan in april.

Benodigdheden

Omdat het doorgaans vrij warm en vochtig is in Myanmar, is het aan te bevelen om lichte en casual kleding mee te nemen in je bagage. Reis je naar het Noorden of het Inle Lake, dan kan een warme trui of vest nuttig zijn om bij je te hebben, aangezien de temperaturen hier ‘s avonds aardig kunnen teruglopen, met name in het koele seizoen. Bij het betreden van tempels en pagoda’s dien je je schoenen uit te doen en gepast kleding te dragen. Mini-rokjes, korte broeken of andere onthullende kleding worden hier niet toegestaan.


In Myanmar is er een netspanning van 220 – 250 Volt, 50 Hz. Op de meeste plekken kun je de Europese stekkers gebruiken, maar een wereldadapter kan handig zijn.

Tijdsverschil

De lokale tijd in Myanmar is GMT + 6,5 uur. Tijdens de wintertijd betekend dit dat het vijf en een half uur later is in Myanmar en in de zomertijd is dit tijdsverschil vier en een half uur.

Meer praktische informatie voor Myanmar: