Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Duikers starten zoektocht naar eeuwenoude bronzen klok

Duikers starten zoektocht naar eeuwenoude bronzen klok

Een team van duikers is in Myanmar een zoektocht gestart naar een bronzen klok, die al eeuwenlang op de bodem van de rivier ligt. Het zou gaan om één van de grootste kunstschatten uit het land.


De bronzen klok moet zo’n 270 ton wegen en wordt beschouwd als een van de grootste klokken die ooit gegoten is. Hij werd gemaakt in 1476 gemaakt in opdracht van koning Dhammazedi en geschonken aan de gerespecteerde Shwedagon pagode. Aan het begin van de 17e eeuw werd de klok door de de Portugese despoot Philip de Brito gestolen. Zijn schip leed echter schipbreuk, waarna de klok op de bodem van de Pazundaungbaai kwam te liggen, waar de Yangon- en Bagorivier samenvloeien.


Particuliere en buitenlandse archeologen hebben in het verleden al tevergeefs geprobeerd de kunstschat op te duiken, die naar verluidt diep begraven ligt onder rivierslik. De zoektocht wordt bemoeilijkt door troebel water en een sterke stroming.


Nu gaat een team van 70 duikers een nieuwe poging ondernemen. Onder hen zijn tien duikers uit de Myeik-archipel, die erom bekend staan diep te kunnen duiken zonder externe beademingsapparatuur. Als zij de klok weten te vinden, is het de bedoeling dat deze terug gaat naar de Shewedagon pagode. Het project gaat naar verwachting zo’n 45 dagen in beslag nemen en zo’n 150.000 euro kosten. Geld voor deze zoektocht is voornamelijk afkomstig van donaties.


In 1824 probeerden de Engelsen al eens een 15 ton zware klok naar Engeland te verschepen. Deze viel toen over boord en werd door de Birmezen met bamboestokken weer uit het water gehaald en teruggehangen in één van de tempels van de Shewedagon pagode.

Tags: ,

Reageren