Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Het onbekende zuiden van Myanmar

Het onbekende zuiden van Myanmar

In het Zuidoosten van Myanmar liggen de afgelegen Mon en Kayin provincies, wat nog vrij onontdekte gebieden in Myanmar zijn. Hier leven de eeuwenoude Mon- en Karen-stammen met ieder hun eigen cultuur en tradities.

Mon provincie

Mawlamyine

De Mon zou naar horen zeggen behoren tot één van de oudste beschavingen ter wereld zijn en dat zie je nog terug in hun dagelijks leven met kleurrijke sarongs, bijzondere muziekinstrumenten en tradtionele eten. De hoofdstad van de Mon staat is Mawlamyine (voorheen Moulmein), een Birmaanse verbastering van een Mon-naam die “geruïneerd oog” betekent; een verwijzing naar een Mon-koning die hier in de oudheid een oog zou hebben verloren. In deze stad vind je het Seindon Mibaya klooster, dat gebouwd is in de bouwstijl van het oorspronkelijke paleis in Mandalay, met prachtig houtsnijwerk en andere mooie details. Bij Ni Paya kun je genieten van een weids uitzicht over de stad, met zijn vele koloniale gebouwen.


Andere hoogtepunten in de Mon provincie zijn Suvannabhumi, de laatste hoofdstad van het Mon koninkrijk en de stad Thaton, die beroemd staat om de durian vrucht. Ook vind je in dit gebied de langste brug van Myanmar over de Thanlwin rivier.

Kayin provincie

In de Kayin provincie leven de Karen, die bekend staan om hun jungle cultuur gelegen in een heuvelachtige omgeving met knusse dorpjes langs de Thanlwin rivier. De hoofdstad van deze provincie is Hpa-an (ook bekend als Pa-an) en in de omgeving kun je goed kayakken tussen spectaculaire karstgebergtes, met als hoogtepunt de meestal in wolken gehulde Zwekabin-berg. Een ander hoogtepunt is een bezoek aan de Saddar Cave, een heilige grot met vele boedhistische iconen.


Voor wie een reis naar Myanmar zou willen combineren met een bezoek aan Thailand, is het sinds kort ook mogelijk om vanuit Hpa An de grens over te steken naar Mae Sot in Thailand.


Via Myanmar online kun je een leuke 6-daagse bouwsteen boeken naar dit onbekende deel van Myanmar. Naast een bezoek aan de Mon en Kayin provincies, ga je dan ook naar één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Myanmar: de Gouden Rots op Mt. Kyaiktiyo.

Reageren