Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Interview: Fotograaf Peter Laarakker in Myanmar

Interview: Fotograaf Peter Laarakker in Myanmar

De Nederlandse fotograaf Peter Laarakker uit Weurt ging in december 2012 en januari 2013 met zijn vrouw op reis door Myanmar. Tijdens deze reis maakte hij prachtige foto’s die hij bundelde in twee fotoboeken. Voor ons een reden om hem een aantal vragen te stellen.


Kun je jezelf kort introduceren door te vertellen wie je bent en wat je doet?


Mijn naam is Peter Laarakker, ik ben 57 jaar oud en bijna 30 jaar bezig als professioneel fotograaf onder de naam Visual Photo Design. Ik ben geboren in Breda en opgegroeid met analoge fotografie en sinds 2000 bijna volledig digitaal. Normaal maak ik commerciƫle beelden maar op reis maak ik vooral beelden voor mezelf en om een goed beeldverhaal te hebben.


Je hebt twee prachtige fotoboeken gemaakt over Myanmar. Hoe zijn deze tot stand gekomen?


Meestal ga ik samen met mijn vrouw en vaak met rugzak rond kerst op reis naar een ver land. Vorig jaar hebben we voor Myanmar gekozen, niet heel bewust maar je hoort eens wat en kijkt eens en dan wordt er een vliegticket geboekt. Ook bestelde ik gelijk de Lonley Planet en Bratt gids. Deze hebben we flink doorgebladerd en aan de hand hiervan hebben we een grove reis in elkaar gezet. Het enige wat we vooraf boekten was een hotel voor de eerste 3 nachten in Yangon, onze plaats van aankomst. Ter plekke zijn we verder gaan kijken wat we wilden zien, proeven en beleven, maar er stond niet veel vast. Door met de lokale bevolking en met andere reizigers te praten vonden we de plekken die heel aangenaam zijn.


Hoe heb je je voorbereid om deze fotoserie te maken? Had je een bepaalde missie vooraf?


Ik heb geen echte speciale voorbereiding gemaakt voor de serie. Ik ga niet op reis voor het verhaal, maar voor mezelf. Het is een beeldverhaal van mijn reiservaringen. Wel ben ik gek op minderheden en probeer ik de reis zo te maken dat we die wel kunnen ontmoeten.

Myanmar

Welke bestemmingen heb je aangedaan in Myanmar en wat heeft de meeste indruk op jou gemaakt?


Er waren vele hoogtepunten, maar het plaatsje Kyaukeme vlak bij Hispau was misschien wel de mooiste ervaring. Hoog in de bergen waar nog niet veel toeristme is door gedrongen.


Wat voor indruk heeft het land op jouw gemaakt? Werd je ergens door verbaasd?


Ik heb meer ontwikkelingslanden aangedaan dus ik ben wel wat gewend, maar het waren stuk voor stuk vriendelijke mensen, betrouwbaar en heb me er zeer veilig gevoeld. Het Tanaka op de gezichten heeft me misschien wel het meest verbaasd, maar ook daar raakten we redelijk snel aan gewend.


Welk advies zou je iemand geven die voor het eerst naar Myanmar gaat?


Ga heel snel want je ziet het massatoerisme al opkomen. Ik denk dat het land dan zo kapot gemaakt wordt door de ‘slechte’ toeristen. Ga niet in dure hotels zitten, maar ga naar de mensen en geniet van hun en investeer in de lokale bevolking, zij verdienen het.


Tot slot, heb je plannen om weer terug te keren naar Myanmar?


Dat weet ik nog niet, maar het is zeker een land waar ik naar terug zou willen. Wel heb ik nog een lijstje met 30 andere landen die eerst aan de beurt zijn.Meer foto’s en de boeken bestellen kan via onderstaande links:
Myanmar – 30 days in Myanmar
Small impression Myanmar

Reageren