Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Modern gevaar voor Bagan’s oude tempels

Modern gevaar voor Bagan’s oude tempels

De oude tempels van Bagan hebben oorlogen, aardbevingen en eeuwen van tropisch zonlicht doorstaan, maar de laatste jaren is er een moderne bedreiging voor de oude hoofdstad van Myanmar ontstaan: steigers en cement.


De tempels, waarvan sommige wel 1000 jaar oud zijn, behoren tot één van de meeste geliefde religieuze plaatsen van Myanmar en is nu een top attractie voor reizigers die het land bezoeken na decennia van militair bewind.


Hoewel veel tempels de verwoestingen van mens en natuur grotendeels hebben doorstaan, wordt er ook lukraak renovatiewerk gedaan op de fundamenten van afgebroken tempels, dat volgens de experts weinig gelijkenis toont met de originele tempels.


Volgens architect Pierre Pichard, een voormalig UNESCO consultant, zijn enkele honderden monumenten volledig herbouwd en is het historische landschap duidelijk beschadigd.


Pichard heeft bijgedragen aan het herstel van de tempels na de enorme aardbeving in de regio in 1975, maar werd gedwongen Bagan te verlaten begin jaren ’90 toen de heersers het land afsloten van de buitenwereld.


Na het vragen van donaties aan boeddhisten begon de junta met de wederopbouw van de tempels, waarvan vele slechts opgestapelde bakstenen werden.


Rond de 2000 tempels zijn tot dusver gerenoveerd, waarvan velen haastig zijn gedaan met steen- en pleisterwerk, en met fel orantje bakstenen en andere moderne materialen.


Ook werd er een groot aantal bomen aangeplant over de uitgestrekte vlakte bezaaid met pagodes en tempels. “Een van de kenmerken van Bagan in het verleden was om honderden monumenten te kunnen zien over de velden, maar door de bomen is nu het zicht minder geworden” stelt Pichard.


Ondanks de renovaties komen er steeds meer bezoekers naar Bagan en blijft het kans maken om een Werelderfgoed status te krijgen.

Tags:

Reageren